Pöttyök - falatok - adagok

Pöttyök - falatok - adagok

Emma asszony éttermi kalauza elindul

2021. augusztus 17. - Emma Asszony

Egyik este G-vel egyik régi olaszországi nyaralásunkat emlegetve, eszünkbe jutott egy kedves kis étterem Ascoli Picenoban.

A város főtere a Piazza del Popolo. Itt áll a nevezetes Meletti kávéház, ahol a híres Meletti ánizslikőrt mérik. Ide tértünk be egy könnyű ebédre: a kötelező olive ascolane-ra, ánizslikőrre és az étlapról választott két primo-ra, amit zsákbamacskának szántunk, mert gyér olasztudásunk nem volt elegendő az egynyelvű étlap megfejtéséhez.

Az asztal tökéletes volt: zöld damasztabrosz, elegáns evőeszközök és tányérok, textilszalvéta, kecses likőrös poharak és még az ásványvizes üveg sem lógott ki a sorból. Hirtelen úgy éreztem - ahogy Ascoli főterén üldögéltünk a hibiszkuszok árnyékában - hogy száz évet visszarepültünk az időben. Csak a pincérek digitális jegyzettömbje emlékeztetett arra, hogy a fantáziám szárnyal és láttatja velem a múlt század eleji Ascolti. És megkóstoltuk az olive ascolane-t, a hússal töltött panírozott óriás olajbogyót. Ez egy tipikus ascoli piceno-i étel, mert a környék híres, hatalmas olajbogyója alkalmas alapanyag ehhez az ételcsodához.

dscn_02_0083.jpg

- Kár, hogy nem írsz az éttermekről - jegyezte meg végül G.

Hát akkor írok. Igaz, nem vagyok egy kulináris szakértő, csupán szeretek főzni és enni, csak úgy főzés és az evés kedvéért. Szívesen látom vendégül családunkat, barátainkat. Az ebédeket, vacsorákat megtervezem, imádok szépen megteríteni, megkomponálom az asztalt, figyelek a részletekre. Van, akinek ez nem számít, de nekem igen. Étterembe nem is feltétlenül magáért az ételért járok, az nekem alap, hogy az étel finom legyen és jól is lakjak tőle. Mindegy, hogy az egy fine dining étterem menüsora, vagy egy kockás terítős kis étterem napi menüje. A környezet, a kiszolgálás, a hangulat számít, amit érzek az étterembe lépés pillanatától. Persze nem mondom, hogy sosem mentem még el egy helyre azért, hogy konkrétant AZT az ételt kóstoljam meg. Hiszen, Ascoli-ig is elmentünk egy autentikus töltött olajbogyóért. De lehet, hogy arra sem emlékeznék ilyen részletesen, ha nem lett volna ott az a varázslatos környezet, ami aztán felejthetetlenné tette azt az ételt. Hiszen egy jó éttermi szerviz a fogásokat finomabbá is teheti, de sajnos ez fordítva is igaz. Az ízek elillanak, de az emlékek, az érzések megmaradnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://emma-asszony.blog.hu/api/trackback/id/tr8216662686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Erdős 2021.11.01. 07:30:03

Tetszett a blog szivesen olvasnám máskor is.

Emma Asszony 2021.11.09. 20:03:49

@Judit Erdős: Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Tarts velem a többi éttermbe is! :)
süti beállítások módosítása