Pöttyök - falatok - adagok

Pöttyök - falatok - adagok

A Petrus és a maraton

2021. szeptember 03. - Emma Asszony

Na most egy kicsit megijedtem. Azt hittem, hogy egy jó hellyel kevesebb lett Budapesten.

Szülinapi vacsorámhoz a Petrus étteremre esett a választásunk. Nem azért mert Bib Gourmand minősítést kapott - ami szerint mérsékelt árak mellett, kiváló minőségű konyhára számíthatunk -, hanem mert már többször is jártunk ott és a mi éttermi kalauzunkban is csillagos helyen állt. Tetszett az étterem franciás hangulata, megbízható színvonala, állandó és táblás ételkínálata. Ide jöjjön az, aki egy autentikus  Boeuf Bourgignon-t akar enni, aki  kíváncsi, hogy a franciák miért is esznek csigát vagy aki egy kétszemélyes vacsorát a Citroën “Kacsában” akar elfogyasztani.

Amint beléptünk, tudtuk, hogy valami történt. Pár percet várakoztunk az ajtóban, amíg végre az asztalunkhoz kísértek. Majd újabb 10 perc várakozás után kaptunk étel és itallapot. Este 7 körül járt az idő, az étterembe éppen csak kezdtek szállingózni a vendégek. Mi történt itt? Egy pincérnő száguldozott az asztalok között, hadarta el a válaszokat, a feltett kérdésekre, vette fel a rendeléseket, töltötte ki az italokat és hozta ki az ételeket. Hiába kerestünk mást, csak ő volt egyedül. Aki járt az étteremben tudja, hogy ez azért nem egy kicsi hely.

Picit csalódás volt, hogy “táblás étel” csak egyféle volt, az is csak egy előétel. Végül az étlapról rendeltünk. G. marhapofát evett paprikakrémmel,  tésztával, én porchettát joghurtos uborkával és fetával.

img_20210818_201845.jpg

Az ételekben nem csalódtunk. Az viszont kicsit rosszul esett, hogy - ha az étvágygerjesztőnek szánt mangalica zsíros kenyérkétől eltekintünk - az ételt több mint egy órával később kaptuk meg, mint ahogy megérkeztünk.

img_20210818_201748.jpg

- Mi történt itt? - kérdeztük az ekkora már egy maratoni távot lefutott pincérünket. A válasz csak egy diplomatikus, de zavart mosoly volt.

Végül csak egy pohár bort kértünk zárásnak, a desszertet kihagytuk.

Fizetéskor G. megint rákérdezett, hogy mi az oka a kaotikus zűrzavarnak, ami felett egyedül próbál meg uralkodni. Ha jól értettük, a személyzet két fő mínuszban volt a mai napon, előre nem látott okok miatt.

Ismét ugyanaz a helyzet. A munkaerő kérdése. Ami persze most maximum pontot érdemelne. Mert a legjobb volt, hiszem a legtöbbet hozta ki magából. Sőt annál is többet. Mégis hiányérzet marad a vendégben, hiszen a 60+15 ülőhelyes (forrás: Audi Dinning Guide étteremkalauz 2021.) étteremben egyedül kiszolgálni egy majdnem teltházas helyet igencsak merész elképzelés. Tudom, ez egy váratlan és remélhetőleg egyedi este volt, amit mi pont kifogtunk. Talán ha az elején kapunk erről tájékoztatást, akkor türelmesebben is végigülhettük volna a vacsorát, és jobb szájízzel távozunk. Mondjuk a Petrus valamelyik finom francia desszertjének az  ízével a szánkban.

2021.08.18.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emma-asszony.blog.hu/api/trackback/id/tr6016677148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.11.01. 07:40:48

Pontosítás: a Petrus pont szeptemberben vesztette el a Bib Gourmand-minősítést (helyesen meg ezt pont így kell leírni :) ).

Emma Asszony 2021.11.09. 20:13:36

@Victoorius: Köszi a pontosítást. Amikor augusztusban ott jártunk, az éttermenek még megvolt a Bib Gourmand minősítése. Amit az MTA állásfoglalása szerint is így (kötőjel nélkül) kell írni.
süti beállítások módosítása