Pöttyök - falatok - adagok

Pöttyök - falatok - adagok

Tessék vigyázni, az ajtók záródnak! - Onyx Műhely

2023. október 26. - Emma Asszony

G. és én a Nagyvárad téri metróaluljáró piros műanyag székein ülünk.
A Metro-ra várunk.
Útravaló rizschipset rágcsálunk és mellé cascara teát iszunk.
A Váróteremben rajtunk kívül még körübelül tíz ember teszi ugyanezt.

varoterem.jpg

Hamarosan elkezdődik egy nagyvárosi utazás.
De előtte eszünk még egy lángost? Mert itt káposztakrémmel adják!

És mielőtt elindulunk, kóstoljuk egy pet-nat-ot?

petnat.jpg

Nagy, vízzel teli akváriumban nyitják ki, így nem fröccsen ránk ez a pezsgő ital.
Mert pezsgő ez is. De inkább olyan viccesen.
Ez a pet-nat. Teljes nevén pétillant naturel.
Nincs meg benne a pezsgő csillogása és eleganciája, és ebben sokkal kevesebb a buborék is.
Kortyolgatom ezt az enyhén gyöngyöző, kissé opálos italt.
Életemben először. De biztos, hogy nem utoljára!
A pet-nat minden pezsgő őse, Franciaországból.
(Honnan máshonnan?)
Ez mondjuk itt készült a szomszédban, a Váli-völgyben Kajászón.
Vábrik birtok. Vábrik birtok - ismételgetem. Csak el ne felejtsem.

Az ellenőrök lepecsételik a jegyünket.

G. és én ezúttal azért szálltunk Metro-ra, hogy részt vegyünk egy hangulatos ízutazáson.

Tessék vigyázni, az ajtók záródnak! - halljuk - és az ajtók záródnak!

A Metro elindul, - az utazás elkezdődik!

terkep.jpg

Tizennégyen ülünk egy asztalnál.
Körülöttünk nem hallunk magyar szót. Fülelünk és találgatunk.
A magányos nő G. szerint amerikai.
És ez a pár itt mellettünk?
Északi nyelv lehet. Svéd vagy dán?
És a többiek?

Váratlan, sokrétű és szédítő a Megérkezés.
Almás hagymalekvár, savanyított hagymahéj, feketefokhagyma, rózsás hagymahab, mandula és hagyma granita.
A hagymához hagymát eszünk - nevetünk G-vel, kár, hogy ezt csak mi értjük az asztalnál.
A Sauska nyers pezsgő pedig olyan jól csúszik hozzá!

A következő megállónál választhatunk: Napfényre vagy Neonra vágyunk?
Október vége felé járunk, én még érezném az utolsó napsugarak melegségét egy padon, a parkban, a teraszon vagy épp itt a Metron.


forgas.jpg

A tányér forog, figyelem a fények játékát, és minden falatját kiélvezem a napsárga szósszal körülölelt sárga töltött tésztabatyunak.
Édesburgonya, mandula, sajt, tökmag, zsálya, alma… a tányéron már az ősz ízei.

A pohárban a MaiNyúl Veres 2021-ből.
És Budapest belvárosából.
Egészen pontosan Budapest belvárosa alól.
Szeretem ezt a várost, tele van meglepetéssel. Hihetetlen, hogy egy borászat üzemel a város szívében, a 6. kerületben.

De robogunk tovább.
Fémcsikorgás, zaj… sziréna, morajlás, lárma, dudálás…

fules.jpg

A Csikorgás ellen piros fülvédőt kapunk.
Így hallgatjuk ahogy a fogaink alatt roppan a sertés fartő, a rántott disznófül, a sertéschips, a ribizlis lilakáposzta és a tárkonyos karalábé.
Ez milyen furcsa: eszünk és halljuk a belső hangokat.

 - A Kitérő következik.

asztal.jpg

Fáradjanak az asztalhoz - invitálnak meg minket egy közös tunkolásra.
Bizony: az asztalon darabokra tépkedett kovászos kenyér, a serpenyőben pecsenyelé, de van vaj és zsír is.
- Were are you from? -kérdezem a mellettem állót
- From Denmark. - érkezik a válasz
(Talált, süllyedt - jól tippeltünk!)
- Do you like it? - érdeklődöm?
- Interesting - érkezik a válasz, majd az asztalra mutat
- We are Hungarians, we eat fat with fat - világosítja fel G. asztaltársunkat - közben iszogatja a borospohárban felszolgált hagymateát. Mi mást?

Továbbhaladunk.

kozos.jpg

G és én kicsit külön úton járunk.

Én a Kertváros felé kanyarodom
Talán éppen valamelyik külvárosi konyhakertben kutyaugatást hallgatva nevelkedett az a karfiol, és az a sárga cékla amit citrusos vadrizzsel, szarvasgombás krémmel és pattogatott kukorica mártással kaptam.

G. a Betondzsungelt választja, ahol ugyan por van, szűk utcák, szürkeség, toronyházak, de a feltálalt galambmell és comb, sült, marinált zellerrel, vörösboros pecsenyelével kárpótolja mindenért. Meg az a pohár Szijjártó Pinot Noir is.

desszert_2.jpg

Az utazásunk vége felé a tejfölhabos, diós konyakmeggykrém már az Otthon ismerős érzését, a nyugalmat a harmóniát sugallja.
És milyen ütős hozzá a meggylikőr!

A Hazaútra kapott zserbó bonbont még itt az Onyx Műhelyben megesszük.

Aztán megint metrora szállunk, Kisföldalattival megyünk haza.

2023.10.20.

A bejegyzés trackback címe:

https://emma-asszony.blog.hu/api/trackback/id/tr9418240599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása