Pöttyök - falatok - adagok

Pöttyök - falatok - adagok

Danke schön, Herr Puck - Spago

2021. augusztus 21. - Emma Asszony

Végre nem kell elhagyni a kontinenst ahhoz, hogy beüljünk a Spagoba, és megkóstoljuk Wolfgang Puck séf emblematikus ételét, a füstölt lazacos kaviáros pizzát. Nagyon vártam már a nyitást, főleg mert a nemrég teljeskörűen felújított Matild Palota luxusszálloda nyújt otthont az étteremnek. Sajnáltam, hogy az épület testvére, a Klotild palota a felújítása után olyan gyorsan bezárt és ott szomorkodik az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél poros ablakaival, szürkülő homlokzatával.

Amióta olvastam a Spagoról, azóta az a bizonyos pizza jár az eszemben. Pedig nekem a pizza olasz, vékony tésztájú, paradicsomos és bazsalikomos.

Egy péntek délutáni késői ebédre ültünk be. Asztalt előre foglaltam, mert a barátnőm azt mondta hogy amikor arra járt, tele volt az étterem. Először a teraszon ültünk le, de meleg volt. Miután helyet foglaltunk a pincér otthagyott minket, meg se kérdezte hogy nem vagyunk-e esetleg szomjasak. Ez július utolsó előtti napja volt, délután két órakor az árnyékban is 30 fok fölött volt. A teraszon szerencsére hűvösebb volt, mert több ventilátor hűsítette a levegőt. G. benézett az étterembe és látta hogy van szabad asztal, csak mondta hogy nézzem meg én, is a légkondi miatt. Kétszer sétáltunk el két pincér mellett, de egyszer sem kérdezték meg, hogy mit szeretnénk.

Végül jeleztük, hogy szívesebben ülnénk inkább bent. Kaptunk asztalt, és pillanatokon belül megérkezett egy kedves hölgy, aki angolul szólított meg minket. Nem azért mert külföldinek látszottunk, hanem mert ő nem volt magyar. Kaptunk hideg ásványvizet, amit aztán mögöttünk egy fém jegesvödörbe hűtöttek tovább (aztán sajnos, senkinek nem jutott eszébe, hogy külön kérés nélkül újra töltsön nekünk).

A koccintáshoz pezsgőt kértünk - Ferrari Maximum Brut - ami egy elegáns indítás volt az ebédhez. Nekem nem kellett gondolkodnom, a füstölt lazacos pizzát rendeltem, G.pedig a másik ikonikus ételt, a bécsi szeletet. Az étvágygerjesztőnek kihozott kovászos kenyér és vaj szerencsére még el sem fogyott, amikor megérkeztek az “adagok”. A pizza csodaszép volt, ropogós, a füstölt lazac ízletes, a sajtkrém pont annyira kapros, hogy a kapor ne uralkodjon el rajta. Sajnos azt, hogy milyen kaviárral koronázták meg, nem tudom, mert a felszolgáló fiú nem tudta megmondani. (Egy jó pincér persze megkérdezte volna a szakácsot és visszajött volna a válasszal)

0435_img_20210730_142050.jpg

A pizza fele dobozban hazajött velünk, mert helyet kellett hagynom az édességnek is.

A bécsi szelet külön tányéron érkezett, hogy nem áztassa el a köret, így a bundája végig ropogós maradt. Egy szelet Bécs volt. Danke schön, Herr Puck!

0437_img_20210730_142107.jpg

A desszertek csodásak, szemet- és szájat gyönyörködtetők. A citromtorta calamansi zselével, yuzu krémmel,habcsókkal… és arannyal és virággal…

0448_img_20210730_144835.jpg

A Baszk sajttorta karamellszósszal és sárgabarackkompóttal megmutatta, hogy a Nobus cheesecake-nek vetélytársa akadt Budapesten.

0445_img_20210730_144812.jpg

Már több helyről is hallottam, hogy jelenleg nagyon nehéz jó munkaerőt találni a vendéglátásban - írjuk ezt most a járványhelyzet számlájára. De a péntek délután majdnem telt házzal üzemelő 85+85 ülőhelyes (forrás: Audi Dinning Guide étteremkalauz 2021.) étteremben véleményem szerint kicsit alul is méretezték a személyzet létszámát. Külföldről érkezett pincérnőnk professzionális munkája egyedül kevés volt ahhoz, hogy minden asztalnál, minden tányérnál és pohárnál teljes legyen az összhang.

Nem a szaktudás hiányzott sok esetben, hanem a figyelmesség. Pedig ha nálam a vendég feláll az asztaltól, akkor azt egyből észreveszem, és jó vendéglátóként a segítségére sietek. Ha nem tudok egy kérdésre válaszolni, utána nézek és tájékoztatom a kérdezőt.

Ennyire egyszerű.

2021.07.30.

A bejegyzés trackback címe:

https://emma-asszony.blog.hu/api/trackback/id/tr4716663174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása